Siberische katten

Oorsprong en geschiedenis:


De naam doet vermoeden dat dit ras uit het allerkoudste deel van de wereld komt, Siberië.
Ten dele is dat waar. Het ras komt uit heel Rusland, dus ook katten uit zuidelijker Rusland mogen Siberische Kat worden genoemd. Maar de mensen uit Noord-Rusland, het deel dat Siberië vormt, hebben het ras zijn naam gegeven. Ze hebben daarbij willen weergeven dat dit een robuuste kat is, die bestand is tegen kou en barre omstandigheden. Deze kat woont al lange tijd bij de mensen, zowel in de steden als op het platteland.

Siberische-kat Toen tijdens de tweede wereldoorlog Sint Petersburg door een lang beleg van 900 dagen heen moest, bleken na afloop alle katten uit de stad te zijn verdwenen en leed de stad onder een rattenplaag. De inwoners zijn toen uit de wijde omtrek katten gaan halen, die dapper en sterk waren, want ratten zijn niet de meest makkelijke prooidieren! Onder het communistisch regime hadden mensen weinig middelen om katten te fokken.De kat die wij nu kennen als Siberische Kat, is bij veel Russen beter bekend als straatkat. Zo leefden ze lange tijd en ook nu nog lopen er in de steden van Rusland katten rond die sprekend op de Siberische Kat lijken. Pas sinds de Perestrojka is er meer vrijheid, waardoor geïnteresseerde mensen met katten van dit ras konden gaan fokken, men een standaard heeft opgesteld (de eerste in 1989 door de PFS in St. Petersburg) en de Siberische Kat aan zijn wereldtournee is begonnen.

In die zin is het dus een jong ras. Het bestaat echter al eeuwen als groep katten met een redelijk vaststaand uiterlijk en wordt in de literatuur herhaaldelijk omschreven en afgebeeld. Ook is bekend dat de Engelse heer, die de eerste grote show in het Chrystal Palace organiseerde in 1871, een Siberische Kat bezat. In die tijd werden de verschillende rassen niet zo streng gescheiden als heden ten dage en werd deze kater samen met de andere langharen tentoongesteld. Er was geen Siberisch meisje met deze jongen meegekomen, dus er is niet gericht met hem gefokt. Niettemin was deze kater geliefd bij zijn eigenaar en de Engelse poezendames die kittens van hem kregen. Het uiterlijk
; een Siberische Kat is geen elegante verschijning. Het is veeleer een zwaargebouwde en stevig gespierde kat waaraan eigenlijks niets extreem is.

Alles geeft een ronde indruk, de kop, de poten, het lijf…. De kop is vrij groot ten opzichte van het lichaam en heeft –van boven gezien- een afgeronde snuit. De jukbeenderen zijn zwaar aangezet.         
Van de zijkant gezien loopt de neusrug met een bochtje omhoog naar het gewelfde voorhoofd, maar er mag geen stop te zien zijn zoals bijvoorbeeld bij de Pers. Ook de kin is afgerond, maar mag niet wijken. Een te ver naar voren stekende kin is ook ongewenst. De oren zijn middelgroot en moeten aan de basis breed zijn en diep ingeplant. Er moet zeker 1 oorbreedte tussen de oren zitten en ze mogen niet rechtop staan, maar moeten als een soort schelpjes een beetje schuin ingeplant staan. In de oren moeten haarpluimen groeien. Op de oren staan bij voorkeur ook haartjes, de zogenaamde lynxpluimpjes. De ogen zijn groot en open, licht schuin geplaatst en afgerond. Alle kleuren zijn toegestaan, maar grasgroen wordt het liefst gezien en bij de Siberische Colourpoint zo diep mogelijk blauw. Wel moeten de beide ogen hetzelfde gekleurd zijn en de kleur binnen 1 oog zo egaal mogelijk. De nek is tamelijk kort en gespierd. Het lijf is middelgroot tot groot, met de poten vormt het een soort rechthoek. Dit houdt in dat de heupen en de schouders op gelijke hoogte met elkaar zijn. De borst van de Siberische Kat is breed. Middellange, krachtige poten met ronde voeten en tussen de tenen duidelijk zichtbaar lange haren, de zogenaamde sneeuwschoenen. De staart mag niet te lang zijn, als je hem langs het lijf voert (nooit over de rug naar de schouders toe buigen!), moet de punt tot aan de schouderbladen komen.

 

De kleuren van de Siberische Kat.

Hoewel de Siberische Kat als ras bij de boskatrassen is geplaatst (samen met de Noorse Boskat en de Maine Coon), mag de Siberische Kat ook een colourpoint zijn, zoals de Heilige Birmaan en de Ragdoll. De Siberische Kat is een natuurlijk ras en er zijn fokkers, die vinden dat de colourpoint-factor daar niet bij hoort. Binnen het ras werden al heel lang en worden nog steeds onverwacht pointed kittens geboren. 
Daarbij komt dat in Zuid-Rusland een colourpoint-kat goed gecamoufleerd is, net zoals een Siamees in Thailand door zijn kleur veel minder opvalt, en aangezien de Siberische Kat zijn oorsprong in heel Rusland vindt, is deze kleur toegestaan in de standaard. De fokkers in Rusland hebben hem een koosnaam gegeven: Neva Masquarade, “maskerkat van de Neva”.
De Neva stroomt door St. Petersburg (ver in het koude Noorden!) en daar hebben fokkers voor het eerst in het wild deze pointkatten ontdekt, en vandaar dus die naam.

De Neva Masquarade is geen apart ras, maar een kleurslag van de Siberische Kat met een eigen naam. De Siberische Kat mag alle “boerenkattenkleuren” hebben: zwart, zwart tabby, blauw en blauw tabby, rood, crème, zwart schildpad en blauw schildpad (ook blauw-crème genoemd), alle kleuren mogen wit erbij hebben; de hoeveelheid wit maakt daarbij niet uit. Het is zelfs zo, dat wanneer een Siberische Kat Neva Masquarade door zijn witaftekening te veel op een Heilige Birmaan of een Ragdoll lijkt, hij kans loopt op een show gediskwalificeerd te worden. Ook mogen de Siberen zilver zijn en als boven aangegeven pointed. Een zwart tabby pointed Siberische Kat heet dan seal tabby point, omdat de zwarte kleur door het colourpoint-gen heel donker bruin wordt, maar verder zijn de namen van de kleuren hetzelfde als bij de volledig gekleurde dieren. Een coloupoint kat heeft altijd blauwe ogen, dus de Neva Masquarade ook. De standaard sluit alleen de kleuren chocolat (met als verdunde kleur lilac) en cinnamon (met als verdunde kleur fawn) uit, zowel bij de volledig gekleurde Siberische bosKat als bij de Siberische Colourpoint. Ook Golden is geen kleur die van nature bij de Siberische Kat voorkomt.

deze tekst is letterlijk gekopieerd van: www.kattenplaza.nl